Manual d’instruccions per a un humorista

Júlia Cot

En una època no tan llunyana en què em preparava per ser guionista d’humor, solia assistir a xerrades i cursos on algun professional del sector explicava la seva experiència. Sempre que parlaven del seu mètode de treball descrivien processos creatius sense complexos, on partien de la primera bestiesa que els passava pel cap. Després reflexionaven, polien i, finalment, escrivien lliurement. I, quan aquell acudit veia la llum, el públic reia o no reia. I això era l’única cosa que importava.

L’humor és una eina per interpretar la realitat. L’humor és pensament i el pensament no ha de tenir límits, deien. Tot s’ha de poder plantejar a l’espectador, fins i tot plantejar-li des del mal gust, ja que la forma no és el missatge ni l’acudit en si: és només la manera de cridar l’atenció per posar una idea sobre la taula.

Això és el que explicaven, però avui el panorama ha canviat i aquell mètode de treball sembla reservat als més valents. Qualsevol acudit, si es regira amb prou entusiasme el codi penal, pot ser considerat delicte.

Però vostè, estimat lector/a, no s’ha de desanimar. Si vostè és un aspirant a guionista d’humor i fantasieja a fer comèdia sobre l’actualitat política, només s’ha d’adaptar a la nova realitat censora i seguir aquests senzills passos a l’hora d’escriure un acudit. Si ho fa així, tot sortirà bé.

1. Pensi què vol dir.
2. Un cop ha pensat què vol dir, pensi-ho de nou.
3. Posi’s al cap d’un polític retrògrad mitjà.
4. Pregunti’s si el seu acudit podria ofendre aquest
polític o podria treure’n rèdit dient que l’ha ofès.
5. Faci una llista de tots els delictes que en nom de
l’ordre li podrien imputar per això que vol escriure.
6. Li ha sortit delicte d’odi? Enhorabona.
7. Angoixi’s.
8. Imagini’s havent de defensar el seu acudit davant
un jutge.
9. Angoixi’s.
10. Imagini’s havent de pagar una multa.
11. Angoixi’s.
12. Imagini’s a la presó.
13. Angoixi’s.
14. Procedeixi a colpejar repetidament el seu cap contra
el teclat de l’ordinador.
15. Lliuri un full en blanc.


Júlia Cot
Guionista de programes d’humor. Va començar la seva trajectòria a la productora El Terrat, i actualment treballa al programa Polònia de TV3.